klicker träning



Klicker träning använder man oftast för att träna hundar men går lika bra med andra djur oxå.
Det går ut på att man har en liten grej som man kan trycka på och så kommer det ett litet klickljud, klickljudet ska vara djurets belöning istället för godis.
Man använder klicker pga att man vill ge berömmet i precis rätt ögonblick, om man säger "braa" eller "duktig" som beröm så går det mycket långsammare och man ger inte berömmet exakt när djuret gör rätt.

Till en början ska man klicka och ge godis, klicka och ge godis massa gånger så att djuret förstår att klicket betyder godis och godis är lika med att hon/han har gjort rätt. 
När man övar med klicker ska man heller inte säga ngt till t.ex hunden. Hunden själv ska börja tänka och pröva saker tills den gör rätt. 

T.ex om man lägger ett plastlock på golvet och jag vill att min hund ska trampa på locket så ska hunden försöka lista ut vad det är hon ska göra. Och så fort hon tar ett steg emot locket så klickar man och ger godis. Alltså för varje liten grej hunden gör rätt ska man klicka, hunden kommer då förstå att den är på god väg och kommer testa ännu mer till slut kommer hon testa trampa på locket och då klickar man och berömmer. Sedan fortsätter man så ett tag till man kan lägga till kommando. När hunden har lärt sig komandot för ljsut att trampa på locket så kan man sakta sluta använda klicket för just den övningen. 

det är verkligen jätteroligt! Och hunden fattar jättesnabbt vad det är den ska göra! 
Jag körde det väldigt mkt med sally förut jätteroligt var det! Tänkte försöka börja träna henne med de lite oftare igen!

Såhärr kan en klicker se ut.


Sofie., 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0